Login
+Follow
Login

Från topp till tå – Huvudbonader för friluftsliv

By prylbloggen on 2014.06.05 In Uncategorized

Huvudet är den del på kroppen, som alstrar extremt mycket värme, detta är som mest påtagligt under vintern men merks också under sommaren, läser man runt lite på internet hittar man exempel som säger ”att vid -5 grader Celsius så förlorar vi 50% av värmen via huvudet”. Jag vet inte om det stämmer till 100% men låter rimligt.

Vi bär huvudbonader nästan hela året runt, antingen är det kallt, soligt eller så orkar vi inte snygga till håret. Jag har tagit fram en kort guide till olika material valen för just huvudbonader och lite kort dess egenskaper.

Sommar halvåret
Kepsar: Undvik tjocka kepsar gjorda av bomull ex. Baseball kepsar, dessa har generellt sett dålig ventilation och är tjocka, försök hitta något som är tuna och inte bomull, helst syntet med en god ventilation. Om möjligt går att knöglia ihop och lägga i fickan utan att den blir förstörd.
Dessa kan kosta runt 300-400 kr beroende på märke hos naturkompaniet.se

På vintern är det såvrare, för det är mer att tänka på bla. komfort (invändigt mot huden), isoleringsförmågan och utseendet (för vissa än mer för andra), nedan följer lite olika material som mössorna består av (invändigt samt fyllning) och kort om dess egenskaper:

Päls: Vissa gillar inte att bära päls, men skall du hålla dig riktigt varm är det väldigt bra, det tål svett, det är lent mot huden och det håller värmen bra.
Ylle och ull: isolerar bra och transporterar även bort fukten väldigt bra, svett är vår värsta fiende. Nackdelen med ylle är att det kliar väldigt mycket, på vissa mer än på andra, merinoull sägs vara den snällast av ullsorterna men den kliar även på vissa.
Syntet: Har börjat få samma egenskaper som ull, men är inte alls lika färscht, då den inte har samma rengörande effekt som ullen har. Men är det absolut bästa för den som inte tål ull och vill inte bära päls som innerfoder.
Bomull: Ett skönt men dåligt material val, många mössor har bomullsfyllning som isolerande material och även som innerfoder. När bomullen blir blöt, håller den sig blöt till dess att den får torka ordentligt, ex. hemma. Kalla blöta mössor vill vi hålla oss borta ifrån.

Kort sammanfattning:
vinter: Gå på en mössa med päls foder alt ylle eller syntet, undvik bomullen.
Sommar: Kepsar och hattar som har god ventilationsförmåga och tunna i tyget är ett måste, ett plus är om kepsen eller hatten kan vikas ner i en fika.

4 Responses to "Från topp till tå – Huvudbonader för friluftsliv"

    Comments (4)

    Leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *
    *
    *

+Follow
Categories

Login